Почетно консулство на България в Белфаст

Почетно консулство на България в Белфаст

На 12 октомври официално бе открито почетно консулство на България в Северна Ирландия. Кабинетът на почетния консул се помещава в централата на NI-CO в Landmark House, Cromac Quay, Белфаст.

Посолството на Република България бе представено от г-жа Теофана Крайнина, заместник-ръководител на мисията, и от Светозар Димитров, трети секретар.

За почетен консул на България с консулски окръг Северна Ирландия е назначен г-н Пол Мартин.  Почетният консул ще работи за задълбочаване на контактите между България и С. Ирландия в сферата на културата, образованието и икономиката. Ще  подпомага връзките на Посолство в Лондон с българската общност и с властите в Северна Ирландия. Г-н Мартин ще работи и за повишаването на осведомеността за България и авторитета на нашата страна в Северна Ирландия.

Г-н Мартин се ползва с висок престиж в Северна Ирландия, където има 38 трудов стаж в държавната администрация. През 2000 г. се издига до позицията на ръководител на социалните услуги в Северна Ирландия, а през 2009 г. е удостоен от Н.В. Кралица Елизабет II със званието Командир на Британската империя (CBE). След пенсионирането си през 2008 г., г-н Мартин създава връзките си с България, когато е назначен за съветник по европейските въпроси в Министерството на труда и социалната политика в София.

През 2010 г. г-н Мартин е назначен в NI-CO, международното представителство на правителството на Северна Ирландия, като старши съветник по социалната политика. В тази си роля, той е пътувал многократно в Западните Балкани, Близкия изток и ОНД, съветвайки правителствата на тези страните от тези региони по въпросите на реформирането на социалните услуги.

Пол Мартин е женен с 2 деца и живее в Магерафелт.